снимка: ЗаДаОстанеПРИРОДА - www.forthenature.orgБагер е унищожил част от дюните в намиращия

...
снимка: ЗаДаОстанеПРИРОДА - www.forthenature.orgБагер е унищожил част от дюните в намиращия
Коментари Харесай

Сигнал от екоорганизации: Багер е унищожил дюни в Камчия

снимка: ЗаДаОстанеПРИРОДА - www.forthenature.org

Багер е унищожил част от дюните в намиращия се на към 25 километра от Варна курорт Камчия, оповестиха на своите " Facebook " страници две неправителствени организации, представени от " Дневник ". 

" И до момента в който Правителство и Парламент се борят с къмпингарите, незнаен булдозер се бори и заравнява дюните на Камчия! ", гласи обявата на " За да остане природа ", в която са тагнати министър председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Нено Димов

" Това би трябвало да спре. Асоциацията на парковете приканва всички свои членове и последователи да се включат в митингите в отбрана на Черноморското крайбрежие - за София, през днешния ден четвъртък от 18.36 сред Президентството, Министерски съвет и Народното събрание ", се споделя пък в поста на Асоциацията на парковете.

" Няма кой различен, с изключение на ние жителите да защитим Конституцията и природата на България. Отбелязваме, че според последните промени на ЗУЧК това разкарване с екскаватор из дюните не предстои на санкция или глоба ", допълват от организацията.

Двете организации визират последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който лимитира опциите за къмпингуване, само че не не разрешават изрично строителството, в това число и върху дюни. Вчера президентът Румен Радев разгласи, че специалисти от администрацията му обмислят дали на текстовете да бъде наложено несъгласие.

Стефан Аврамов от фондация " Биоразнообразие " сподели за " Дневник ", че сигналът е предаден през вчерашния ден, а през днешния ден е пратен човек, който е направил фотосите. Той е видял следи от тежка машина, само че тя не е открита в региона. Стефан Аврамов добави, че пред разораното място има остарели бунгала, които очевидно се реновират, само че няма информация дали заличаването на дюната има нещо общо с това. За момента не е ясно каква повърхност е наранена.



Аврамов сподели, че е подаден сигнал до Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите (РИОСВ) - Варна. Потърсени за коментар от " Дневник ", оттова споделиха, че по случая се работи и желаеха да получат въпроси по електронната поща, с цел да бъде квалифициран отговор от техните специалисти.

От организацията не пропуснаха да се похвалят, че на 17 юни при планова инспекция в предпазена околност " Лонгоза " специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна са откриха осъществяване на противозаконни изкопни действия със профилирана техника в коритото и по устието на река Камчия и е било обещано наставление за неотложно прекратяване на дейностите.

По този случай следва определяне на възложителя и предприемане на съответните меркисъгласно Закона за предпазените територии и Закона за биологичното многообразие, споделиха още от институцията.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР